Hidrolik Fikstür Nedir? Avantajları Nelerdir? | Hidkom Mühendislik

Hidrolik Fikstür Nedir? Avantajları Nelerdir?

İmalat sanayisinde yüksek üretim kalitesi ve hızlı teslimat bu alanda hizmet veren her firmanın öncelikli hedefidir. Bu hedef doğrultusunda ilerleme kaydeden işleme tezgahlarına ek olarak yardımcı sistemlerden olan aparat çözümleri de paralel gelişme göstererek, takım tezgahlarında işleme sırasında oluşan bağlama ve kesme kuvvetleri nedeniyle meydana gelen deformasyonların minimize edilmesi, işleme doğruluğunu korumak adına yapılması gereken öncelikli işlerden biri olmuştur.

Yüksek hassasiyetli işleme için gerekli olan fikstürler de ağır basan uygulamalar hidrolik teknikler olmuştur ve hidrolik sistemlerin sağladığı zaman tasarrufu, esneklik ve doğruluk, endüstriyel alanda bu tarafa doğru bir yönelim oluşmasını sağlamıştır. Hidkom mühendislik olarak bu yazımızda hidrolik fikstür nedir, ne amaçla kullanılır, avantajları nelerdir gibi konulardan bahsedeceğiz…

Hidrolik fikstür nedir?

Takım tezgahlarında işlenecek parçanın yüksek basınçlı bir sıvı ile tahriklenen sistemler vasıtasıyla sıkılarak işlenmesine olanak tanıyan, bu vesile ile iş parçası bağlama süresinden tasarruf ettiren, operatör hatalarını en aza indiren ve bir çok uygulamada sağladığı faydalar sonrasında yatırım getirisi yüksek olan fikstüre hidrolik fikstür denmektedir.

Hidrolik fikstür

Hidrolik fikstür

Fikstürlerin imalat sanayisinde kullanılmasının bir kaç faydası vardır. En basit fayda olarak iş parçasının bağlanması ve işleme sonrasında yerinden alınması sırasında geçen süreyi çok büyük oranda azaltması sebebiyle takım tezgahı tam kapasite çalışma imkanına sahip olur. Ayrıca iyi yapılandırılmış bir fikstür sayesinde daha yüksek kesme kuvvetine ve ilerleme hızına sahip olunarak daha kısa sürede daha fazla üretim imkanına kavuşulur.

Hidrolik Fikstürün Avantajları

Hidrolik fikstürler kullanılan doğru komponent ve yardımcı sistemler sayesinde bir çok avantaja sahip olabilmektedir, bu avantajlar;

  • Daha fazla üretim: kullanılan küçük ama büyük sıkma kuvvetine sahip hidrolik yardımcı ekipmanlar ile daha az yer işgal edilerek daha fazla parça işlenmesine olanak tanımaktadır.
  • Tekrarlanabilir sıkma kuvvetleri: hidrolik sıkma ekipmanları sayesinde her seferinde aynı sıkma kuvveti uygulanarak, kesici takımın her seferinde aynı kalitede işleme yapmasını sağlar.
  • Tekrarlanabilir sıkma konumu: bir fikstür üzerine konumlanmış hidrolik sıkma ekipmanları ile her seferinde aynı konumda sıkma sağlanır ve bu da parça işleme hassasiyetinde operatör kaynaklı hataların önüne geçilmesini sağlar.
  • Operatör hatasını elemine eder: konumlanması ve sıkma kuvveti belirlenen iyi yapılandırılmış bir fikstür sayesinde operatör kaynaklı hataların önüne geçilerek zaman ve malzeme tasarrufu sağlanır.
  • Daha hızlı parça işleme: doğru ve güçlü sıkma kuvvetleri sayesinde daha yüksek kesme hızları ve kesme kuvvetleri ile daha hızlı parça işlemesi sağlanır.
  • Ergonomik verimlilik: iş parçasının bağlanması ve sökülmesi sırasında operatöre daha az iş yükü düşer ve bu da operatörün verimliliğini uzun süre korumasını sağlar.
  • Esneklik: hidrolik fikstürlerde kullanılan yardımcı ekipmanların robot ve otomasyon sistemlerine entegre olması ile istenilen süreçte verimlilik maksimum düzeye çıkarılabilir.

Görüldüğü gibi işleme tezgahlarında verimlilik artışı için hidrolik fikstür kullanımının oldukça çok faydası bulunmaktadır. Hidkom Mühendislik olarak hidrolik fikstür elemanları konusunda yüksek mühendislik çözümleri sunmaktayız. Gerçekleştirmek istediğiniz projelerde gerekli olacak hidrolik fikstür elemanları için Hidkom mühendislerine iletişim kanallarımız vasıtasıyla ulaşabilirsiniz…

  • Posted by Hidkom Mühendislik
  • On 11 Ağustos 2020
  • 0 Comment

Leave Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir